Симона и Симона - талант във време на пандемия

В условията на социална изолация и дистанционно обучение изкуство се прави трудно, казват студентите и техните преподаватели от факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет "Св ...
bnr.bg(преди 5 години)

Ерих Корнголд - безспорен феномен в музикалната история

Обявен от Густав Малер за дете-чудо, Ерих Корнголд усвоява тънкостите на музиката с помощта на Александър Цемлински. Талантът на Корнголд е безспорен и много големи музиканти от 20 век стават първи из ...
bnr.bg(преди 5 години)

Започна 13-ото издание на кинофестивала "София Менар"

В края на тази седмица започна 13-ото издание на кинофестивала "София Менар". Над 30 премиерни заглавия ще бъдат показани изцяло онлайн до края на януари. Филмите са от Близкия изток, Централна Азия и ...
bnr.bg(преди 5 години)

Мисията на музиката в историята на Българското национално радио

Месец януари минава под знака на годишнина за Българското национално радио - с Наредба закон за радиото, одобрена с указ от Цар Борис III на 25 януари 1935 г. радиоразпръскването у нас става държавно. ...
bnr.bg(преди 5 години)

Художникът Диян Павлов превърна третия АРТ център в Плевен в нестандартно място за изкуство

В Плевен има едно нестандартно място за изкуство, което преди две години се превърна в третия АРТ център в града. Това място е общинската галерия "О`Писменехъ". В основата на идеята е художникът Диян ...
bnr.bg(преди 5 години)

Здравният министър: Не искам да бъда обичан или одобряван, искам да бъда полезен

"Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве. Парадокс е, че трябва да убеждавам всеки, че искам да опазя здравето и живота му. За мен това е най-важното. Аз не искам да бъда обичан или одобряван, ...
clubz.bg(преди 5 години)

Фонд "13 века България" обяви конкурс за български роман на годината

През 2021 година Националният дарителски фонд "13 века България" отбелязва 40 години от създаването си. През това време фондът е обединил над 80 хиляди дарители от цял свят. За 10-и пореден път е обяв ...
bnr.bg(преди 5 години)

Васил Василев - Зуека: Целунат съм от Господ

"За нищо не съжалявам. Имам прекрасен живот. Имам прекрасна съпруга, прекрасни деца. А хуморът - "това е най-великото оръжие и позитивизмът". Така накратко Васил Василев - Зуека определи своите житейс ...
dir.bg(преди 5 години)

Протест на представителите на танцови школи във Варна

Представители на над 50 танцови школи от цяла Североизточна България излязоха на протест по улиците на Варна,част от тях облечени в народни носии, предвождани от танцьори с тъпани, които скандираха "И ...
bnr.bg(преди 5 години)

Уличен художник превръща мръсни камиони в истинско изкуство

Всеки собственик на автомобил знае, че щом скъпоценното му превозно средство се замърси, то моментално се превръща в обект на подигравки от страна на случайните минувачи или шофьори. А това означава, ...
dir.bg(преди 5 години)

Фотогалерия: Нашийник помага на кучетата да говорят

Южнокорейски стартъп разработи нашийник за кучета с изкуствен интелект, който може да открие пет емоции в кучешкото поведение. ...
dnevnik.bg(преди 5 години)

Герган Ценов: Големите явления в изкуството не подлежат на категоризация като съвременно и старомодно

Големите явления в изкуството не подлежат на категоризация като съвременно и старомодно - това, което ги прави действително валидни и значими, е че те не подлежат на фактора време. Достоевски, Толстой ...
bnr.bg(преди 5 години)

Яна Маринова пред Life: Аз съм саможива, но дива и щастлива

Яна Маринова със сигурност няма нужда от представяне, защото е една от най-харизматичните актриси, участвала в едни от най-обичаните филми на съвременното българско кино. Тя някак съвсем естествено ум ...
dir.bg(преди 5 години)

Почина будителката от Калоферския манастир - монахиня Валентина

Снощи е починала най-уважаваната и позната българска монахиня - майка игумения на Колаферския манастир Валентина (Друмева). "Подвижница и просветителка. Тя беше един от малкото представители на духове ...
clubz.bg(преди 5 години)

NO BLINK дава 10 млн. лева за българска филмова продукция

В пилотния епизод на подкаста на NO BLINK "Кино с думи" екипът сбъдва една продуцентска мечта и "предоставя" на трима български продуценти бюджет от 10 млн. лева, които да "похарчат" така, че направен ...
bnr.bg(преди 5 години)

Фиоренца Косото - звезда с ослепително сияние

Знаменитото италианско мецосопрано стъпва на голямата сцена, когато е на 22 години. Исторически миг, тъй като през 1957 г. в Ла Скала е световната премиера на "Диалози на кармелитките" от Пуленк. Две ...
bnr.bg(преди 5 години)

Дейв Грол посвети новата песен на Foo FIghters на дъщеря си

Новата песен на Foo Fighters носи името "Waiting on a War" . Фронтменът Дейв Грол разказа в Инстаграм пост, че е написал парчето за 11-годишната си дъщеря Харпър. Той каза, че иска бъдещето на децата ...
dir.bg(преди 5 години)

След Жокера: Хоакин Финикс ще се превъплъти в Наполеон

Стрийминг платформата на "Епъл" ще продуцира филма "Kitbag" ("Войнишка торба") на режисьора Ридли Скот, посветен на Наполеон Бонапарт, в чийто образ ще се превъплъти носителят на "Оскар" Хоакин Финикс ...
dir.bg(преди 5 години)

Като една нова "Османска империя": турските сериали

Турските сериали се радват на огромен успех в арабските страни. Тамошните зрители искат истории, които са им по-близки и по-разбираеми от "сапунките", произведени в Латинска Америка, САЩ или Южна Коре ...
clubz.bg(преди 5 години)

Тайлър Пери ще бъде почетен на наградите "Оскар"

Актьорът, режисьор, сценарист и продуцент Тайлър Пери ще бъде почетен с хуманитарния приз "Джийн Хершолт" на предстоящите награди "Оскар", съобщават редица издания, сред които "Variety" и сайтът на сп ...
dir.bg(преди 5 години)

Франческо Беардзати посвети последния си албум на Зоро

В началото на днешния "Слънчев джаз+" отиваме при любим герой от детството... Зоро с едноименния албум на Франческо Беардзати. Още малко с дуото на Хорхе Пардо и Жил Голдстейн: "Stardust" и "Sophistic ...
bnr.bg(преди 5 години)

В памет на проф. Реса Колева

На 29 декември 2020 г. от този свят си отиде известната камерна певица и вокална педагожка проф. Реса Колева. Много наши слушатели си спомнят многобройните концерти, които тя изнасяше из цяла България ...
bnr.bg(преди 5 години)

Зейн Малик издаде нов албум

Зейн Малик от разпадналата се момчешка група One Direction издаде третия си самостоятелен албум "Nobody is Listening", съобщи Ню мюзикъл експрес, цитиран от БТА. Албумът е пропит с носталгия, копнеж, ...
dir.bg(преди 5 години)

FIREWIND с видео към песента "Devour"

FIREWIND, бандата на бившия китарист на Ози Озбърн - Гъс Джи, представи официално видео към песента "Devour". Парчето е от деветия албум на групата, който носи и името на бандата. Той се появи през ма ...
zrock.bg(преди 5 години)

DESCENDENTS се сбогуват с "най-лошия президент за всички времена" с нова песен

Легендарната пънк банда DESCENDENTS представи новата си песен, която се нарича "That's The Breaks". Тракът идва след политически заредения двоен сингъл - "Suffrage", издаден в навечерието на изборите ...
zrock.bg(преди 5 години)

Асен Аврамов: Под достоен живот аз разбирам респект към културата, към изкуството

"Аз не изпитвам някакъв ужас от ситуацията, в която живеем. Мисля, че това е едно поредно време, в което човечеството се среща с някакви затруднения, много пъти се е случвало", каза в предаването "Нощ ...
bnr.bg(преди 5 години)

Кайли и Кендъл Дженър изпреварват Кейт Мидълтън по модно влияние

Херцогинята на Кеймбридж - Катрин, известна със своя стил, намери място сред най-големите модни инфлуенсърки в света, отстъпвайки единствено на сестрите Кайли и Кендъл Дженър, пише в. "Дейли експрес", ...
dir.bg(преди 5 години)

Запознайте се: Вадим Лазаркевич

Какво е детска книга без картинки? Децата обичат да гледат илюстрации, докато четат. Да им обърне внимание, че художниците са важна част от съставянето на хубава книжка точно толкова, колкото и писате ...
bnr.bg(преди 5 години)

Почина актьорът Питър Марк Ричман, партнирал на София Лорен в "Черна орхидея"

Почина американският актьор Питър Марк Ричман, участвал в телевизионни сериали и игрални филми, съобщи БТА, като цитира Асошиейтед прес. Ричман е издъхнал в дома си в Удланд Хилс, в района на Лос Андж ...
bnr.bg(преди 5 години)

Съпругът на Лори Логлин и дизайнер, Мосимо Джанули, поиска да доизлежи присъдата си у дома

Модният дизайнер Мосимо Джанули поиска от съда да излежи у дома остатъка от петмесечната си присъда, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Джанули бе въдворен в затвор в Калифорния през ноември, сл ...
dir.bg(преди 5 години)